Trainingen en inzetbaarheid

In de volgende disciplines kan examen worden gedaan:

  • Vlaktezoeken levend
  • Vlaktezoeken dood-levend
  • Puinzoeken
  • Waterzoeken

Vier keer per jaar vinden vlakte-examens plaats en één keer een puin-examen. 

 

Examenreglement vlaktezoeken levend

Trainingen

De reguliere trainingen vinden plaats op woensdagavond en de eerste zaterdag van de maand. De trainingslocaties in bossen, zijn erkend door Staatsbosbeheer en worden met de overige 3 reddingsorganties in Zeeland gedeeld en verdeeld. Er wordt daarnaast ook op industrie terreinen, in bedrijfshallen, in leegstaande panden etc getraind. Er wordt regelmatig met andere reddingsorganisaties getraind om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren.

Opleidingsreglement

Het opleidingsreglement is erop gericht om te voldoen aan het SIN examenniveau. Het opleidingsreglement bestaat uit 3 onderdelen. Het start met het basisonderdeel, hierin leer je de eerste stappen om met je hond tot een zoekoefening te komen. Voor het aanleren van een volledige zoekoefening heb je 1,5 jaar de tijd en wordt daarna afgesloten met een intern examen. Het tweede onderdeel is om buddy te worden. Dit is voor assisteren van de geleider en omvat o.a. communicatie en navigatie. Dit omvat een half jaar en wordt tevens afgesloten met een intern examen. Het laatste onderdeel is om een inzetbare combinatie te worden en wordt afgesloten met een landelijk examen van de Stichting Inzet reddingshond Nederland (SIN). Ook hiervoor heb je 1 jaar de tijd. De SIN examineert en certificeert onafhankelijk de gespecialiseerde reddingshondenteams. Hij vormt ook de schakel tussen burger-reddingshondenteams en onze overheid. Zo blijft onze kwaliteit en professionaliteit gewaarborgd.

Jaarlijks vinden er meerde oefendagen plaats in samenwerking met de LE politie en de SIN. Wij beschikken inmiddels over meerdere landelijk gecertificeerde, inzetbare combinaties. Deze teams staan op de inzetlijst voor urgente inzetten SIN-Politie.