Basis toetsing ReddingsOrganisatie Zeeland

Vlaktezoeken levend

 

Het basisexamen vlaktezoeken levend heeft als primair doel om enig inzicht te krijgen in het functioneren van het toekomstig RW-team, dit door middel van het opzoeken en verwijzen van een zittend of liggend slachtoffer, welke niet in het zicht van de geleider of hond ligt maar wel bereikbaar is voor de hond. De geleider dient tijdens het examen de gebruikelijke kleding te dragen van de ROZ, goed schoeisel en handschoenen.

 

Tijdens het examen zal er vooral gelet worden op de band tussen geleider en hond en of er voldoende kennis/inzicht is van de basisbegrippen die nodig zijn voor het RW-werk.

Het zoeken hoeft nog niet helemaal vlekkeloos te gaan, maar het moet duidelijk zijn dat de hond begrijpt wat de opdracht is en wat er verwacht wordt en dat dit zelfstandig wordt uitgevoerd.

 

  • Gebied; bos- of heideachtige omgeving
  • Grootte gebied; ± 10.000m²  (1ha)
  • Aantal slachtoffers; 1
  • Zoektijd; 20 minuten
  • Manier van verwijzen; blaffen, Bringselen, Leegverwijzen. De manier waarop de hond verwijst moet vooraf het examen kenbaar gemaakt worden.

 

NB

Bij het basisexamen is het nog toegestaan dat er een voorwerp of bringsel bij het slachtoffer ligt. Kiest men echter voor zelfstandig bringselen dan moet dit correct uit gevoerd worden. 

Ook is het bij dit examen toegestaan dat de hond het bringsel 1 keer nodeloos oppakt

 

Blaffen

De hond moet aanhoudend blijven blaffen binnen een straal van maximaal 2 meter bij het slachtoffer tot de geleider bij het slachtoffer is.

Bringselen

De hond moet het bringsel/voorwerp beetpakken en naar de geleider  brengen. Daarna moet de hond de geleider naar het slachtoffer brengen.

Leegverwijzen

De geleider dient vooraf kenbaar te maken hoe de hond leeg verwijst, dit kan zijn dat de hond gaat pendelen tussen slachtoffer en geleider, de geleider gaat aanstoten en/of tegen de geleider gaat opspringen.